16:12
1/6
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Η ιστορία διδάσκει

ΣΧΟΛΑΣΕ το πανηγύρι των πλέι οφ, το ημερολόγιο λέει 1η Ιουνίου και το θέμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό: Τι θα βρούνε από δω και πέρα για να τσακώνονται Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ; Θα τη βγάλουν όλο το καλοκαίρι στον ΣΚΑΪ, με τον Μηλιωρίδη και τη δικογραφία της «εγκληματικής οργάνωσης» του Βορρά; Κάποια στιγμή κι αυτός ο Θωμαΐδης θα πρέπει να πάρει άδεια να ξεκουραστεί.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕ

ΣΧΟΛΑΣΕ το πανηγύρι των πλέι οφ, το ημερολόγιο λέει 1η Ιουνίου και το θέμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό: Τι θα βρούνε από δω και πέρα για να τσακώνονται Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ; Θα τη βγάλουν όλο το καλοκαίρι στον ΣΚΑΪ, με τον Μηλιωρίδη και τη δικογραφία της «εγκληματικής οργάνωσης» του Βορρά; Κάποια στιγμή κι αυτός ο Θωμαΐδης θα πρέπει να πάρει άδεια να ξεκουραστεί.

Οπως και οι συντελεστές της εκπομπής. Η Αυλωνίτου είναι στα πρόθυρα της υπερκόπωσης. Οι εμφανίσεις της στη «Δίκη» είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές στη Βουλή. Τι θα κάνουν στον Παναθηναϊκό μέχρι τον Αύγουστο, όπου θ' αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα; Παναθηναϊκός του Αλαφούζου χωρίς εχθρό δεν γίνεται. Τι θα κάνουν στον ΠΑΟΚ όταν για δύο μήνες δεν θα έχουν να πουν τίποτα εναντίον της καταραμένης της Αθήνας;

Εδώ, λοιπόν, είναι που ταιριάζει γάντι αυτό που έχουν πει οι Λατίνοι: «Verba volant, scripta manent». Που πάει να πει «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Από λόγια είχε χορτάσει ο κόσμος: «Εμείς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο θα το φτιάξουμε» είχε αποφανθεί ο Μελισσανίδης. Και στον πρώτο τελικό μεταξύ των Συμμάχων έβγαλε τον «παλιοαλήτη» τον λάιντσμαν «στημένο». Ο κόσμος είχε χορτάσει από αγκαλιές και φιλιά: Ανάμεσα στον Γιάννη και στον Ιβάν, στον Ιβάν και στον Δημήτρη.

Κι επειδή «scripta manent», υπενθυμίζω τι είχα γράψει εδώ στο «Goal» στις 28 Φεβρουαρίου. Πολύ πριν από τους ημιτελικούς και τον τελικό του Κυπέλλου: «Σε τέτοιο επίπεδο, ούτε φιλίες υπάρχουν ούτε αντιπαλότητες. Μόνο συμφέροντα. Οι όποιες Συμμαχίες είναι ευκαιριακές. Συγκυριακές. Σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό. Αύριο, όποιος προλάβει πρώτος. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Το λέει η ιστορία. Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, Ελληνες και Βούλγαροι ήταν σύμμαχοι εναντίον των Τούρκων. Μόλις κέρδισαν τον πόλεμο, πλακωθήκανε μεταξύ τους στον δεύτερο Βαλκανικό για τη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθως, στις 8 Μαρτίου τα έκανα πενηνταράκια: «Η ιστορία διδάσκει. Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο (Σεπτέμβριος 1912), οι Σύμμαχοι (Ελληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι) πολέμησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με το που τελείωσε ο πόλεμος (30 Μαΐου 1913) με ήττα των Τούρκων, στις 16 Ιουνίου 1913 ξεκίνησε ο δεύτερος Βαλκανικός. Μεταξύ των νικητών για τη διανομή των πρώην οθωμανικών εδαφών. Βουλγαρία εναντίον Ελλάδος για τη Θεσσαλονίκη. Υστερα από έναν αιώνα, η εξέλιξη των πραγμάτων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι κατά 90% η ίδια.

Η μικρή διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εμφύλιος των τέως πλέον Συμμάχων (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) ξεκίνησε πριν ακόμα επικρατήσουν στον πόλεμο εναντίον του προηγούμενου καθεστώτος. Πριν διεξαχθούν οι εκλογές στην ευρισκόμενη υπό την Επιτροπεία της FΙFΑ Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία... Είναι γεγονός ότι τίποτα πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο... Με τον Παναθηναϊκό να εκφράζει προ πολλού την πεποίθηση ότι ήδη οι άλλοι δύο έχουν βρει την άκρη με τη νέα κατάσταση στην ΕΠΟ. Είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα προκύψουν κι άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις. Η μάχη άλλωστε στο ποδόσφαιρο, πάνω και κάτω από το χορτάρι, είναι συνεχής. Το σκηνικό έχει πλέον αλλάξει». Αυτά τρεις μήνες πριν. Και δεν χρειάζεται να έχεις τις ικανότητες του Πιτ Παπαδάκου (φωτό) για να προβλέψεις το μέλλον. Η ιστορία διδάσκει. Αυτά.

«Ο Ρέμος δεν είναι καλός τραγουδιστής. Δεν είναι τίποτα»

-Ελένη Βιτάλη

Oταν μία ομάδα είναι ισχυρή, κανείς δεν διανοείται να κάνει τέτοιες μαγκιές

ΦΑΣΟΛΙΑ βράζουνε στον Παναθηναϊκό για τον Μολέδο. Από τον Ουζουνίδη μέχρι τον πρόεδρο. Oτι την κοπάνησε και παράτησε την ομάδα στο κρίσιμο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Με τον Αλαφούζο να είναι έξω φρενών. Μάλιστα. Τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός στον Μολέδο; Θεωρητικά, πολλά. Να τον βάλει στο μούσκιο μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, που λήγει το συμβόλαιό του. Στην πράξη δεν μπορεί να του κάνει τίποτα. Οπως έχει η κατάσταση, ο αδύναμος της υπόθεσης είναι ο Παναθηναϊκός και ο δυνατός ο ποδοσφαιριστής. Ο Παναθηναϊκός είναι που του χρωστάει λεφτά. Ο Παναθηναϊκός είναι που δεν έχει τη δυνατότητα να τον πληρώνει χωρίς να παίζει.

Ο Παναθηναϊκός είναι που θέλει δεν θέλει είναι υποχρεωμένος να τον πουλήσει. Κι επειδή όλα αυτά τα ξέρει ο Μολέδο, ξηγήθηκε όπως ξηγήθηκε: Μάζεψε τα πράματά του και την κοπάνησε. Επειδή ακριβώς ξέρει ότι βρίσκει τον Παναθηναϊκό σε αδυναμία. Οταν μία ομάδα είναι ισχυρή, κανείς δεν διανοείται να κάνει τέτοιες μαγκιές. Κι αν κάνει, υφίσταται τις συνέπειες. Προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων. Οσο κι αν νευριάσανε, λοιπόν, στον Παναθηναϊκό, όσο κι αν ζοχαδιαστήκανε, δεν είναι σε θέση να κάνουνε τίποτα. Η μεταγραφή για τη Βραζιλία θα γίνει και ο αδύναμος στις διαπραγματεύσεις θα είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός.

Ηταν η άλλη όψη  του ίδιου  νομίσματος

«ΕΛΕΓΕ αλήθειες». Αυτό είναι το μότο για τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Οτι δεν ήταν λαϊκιστής να τάζει λαγούς με πετραχήλια, ότι είχε προειδοποιήσει για την προσφυγή στο ΔΝΤ από το 1994, κλ.π, κλ.π. Καταρχήν να πούμε το αυτονόητο: Οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τα λόγια τους. Κρίνονται από τις πράξεις τους. Η Βουλή, η τηλεόραση, το μπαλκόνι, είναι σαν τη θεατρική σκηνή. Ρόλους παίζουν οι πολιτικοί. Οπως οι ηθοποιοί. Αν πιστεύεις αυτά που λέει ο όποιος πολιτικός, είναι σαν να ταυτίζεις τον ηθοποιό με τον ρόλο που υποδύεται. Σαν να πιστεύεις ότι ο Σπύρος Καλογήρου, επειδή έπαιζε τον ρόλο του μαχαιροβγάλτη ήτανε κακός και ο Νίκος Κούρκουλος, που δεν πείραζε άνθρωπο, το καλό παιδί. Αν πιστεύεις εσύ ότι ο Αλέξης είναι Αριστερός και καλό παιδί και ο Καμμένος θρησκευόμενος πατριώτης, δικό σου πρόβλημα. Δεν θα μπορούσε να παίξει διαφορετικό ρόλο ο Μητσοτάκης. Τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε αντίπαλο.

Τον Αλ Καπόνε της πολιτικής. Οταν έχεις τον Αντρέα απέναντί σου να λέει «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα», αν το πας κι εσύ στον πλειστηριασμό, είσαι χαμένος από χέρι. Παραπάνω από τα «όλα», για να δώσεις εσύ, δεν υπάρχει. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο Μητσοτάκης ήταν υποχρεωμένος να παίξει τον κόντρα ρόλο απέναντι στον Αντρέα. Οτι εγώ είμαι σοβαρός, δεν τάζω λαγούς με πετραχήλια και δεν λέω ψέματα. Ενας αστός πολιτικός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα συμφέροντα εκπροσώπησε και υπηρέτησε και συγκεκριμένη πολιτική. Δεν ήταν κάτι διαφορετικό. Ηταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Οσο για τις «αλήθειες», σαν να έβγαινε ο Στάλιν (φωτό) και να έλεγε ότι στα γκουλάγκ θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Τόσο εύκολο ήτανε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτός ο Χιμένεθ γιά ποιον λόγο επιμένει να ταλαιπωρεί τον Αλμέιδα;

[ "Goal" ]
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ