8:36
22/9

Ο άλλος ΠΑΟΚ του Ζαγόρ

Το Goal παρουσιάζει έργα και ημέρες του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος σε μια νύχτα έγινε πρόεδρος και έκανε πράξη το «Revolution» της μπλούζας που φορούσε το 2005, όταν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΚΑΛΕΑ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2005. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει μόλις πάρει την ελευθέρας του από την Μπολόνια, «σπάζοντας» ένα συμβόλαιο 750.000 ευρώ και φτάνει στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Στα 34 του (γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου 1971 στη Λυδία Καβάλας) επέστρεψε στο ποδοσφαιρικό του «σπίτι», από όπου έφυγε επτάμιση χρόνια πριν.

Το μπλουζάκι που φορούσε εκείνη τη μέρα ο «Ζαγόρ» είχε μπει στο μάτι όλων. Ενα λευκό μπλουζάκι που μπροστά υπήρχε με χρυσά γράμματα η λέξη «Revolution», δηλαδή «επανάσταση». Σε όποιον του το θυμίζει, χαμογελάει με νόημα. Δεν ήταν ένα μπλουζάκι που το έβαλε επειδή ξέμεινε έξω από τη βαλίτσα. Γι’ αυτόν το λόγο επέστρεφε στον ΠΑΟΚ, για να τον βοηθήσει να κάνει την «επανάσταση». Από τότε έχουν περάσει κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια.

Αν το μπλουζάκι του Ζαγοράκη έκρυβε τελικά μια υπόσχεση, τότε μπορεί αβίαστα να πει κανείς ότι την έχει τηρήσει, άσχετα αν το έκανε με τρόπο που σίγουρα δεν φανταζόταν ο ίδιος τότε. Το κοινό αυτής της πενταετούς συνεχόμενης παρουσίας του στον ΠΑΟΚ είναι ένα. Είτε ως παίκτης είτε ως πρόεδρος ο Ζαγοράκης ήταν ο ηγέτης. Και στις δυο περιπτώσεις οι αριθμοί τον δικαιώνουν. Η μοίρα του ηγέτη όμως είναι να δίνει συνεχώς μάχες, να κρίνεται καθημερινά.

Ο «δικέφαλος» μπήκε στο τέταρτο χρόνο «διακυβέρνησης» Ζαγοράκη και άπαντες συνηγορούν στο ότι πλέον μιλάμε για έναν άλλον ΠΑΟΚ. Εναν ΠΑΟΚ για τον οποίο ο Ζαγοράκης έδωσε πολλές μάχες για να τον φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Εναν ΠΑΟΚ για τον οποίο έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να τον φτάσει στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί.

Από την πρώτη μέρα που ο Ζαγοράκης ανέλαβε τα ηνία, «πάλεψε» σε πέντε μέτωπα. Το αγωνιστικό, το γηπεδικό, τα χρέη, το αθλητικό κέντρο και το οπαδικό. Η «σούμα» έχει θετικό πρόσημο. Αλλωστε, για να φτάσει πρόεδρος του ΠΑΟΚ να πει δημόσια ότι ο «δικέφαλος» «πάει για πρωτάθλημα» και να μη τον περάσει κάποιος για τρελό, σημαίνει ότι άλλαξαν πολλά, σε πολλά επίπεδα. 

«Η συσπείρωση έφερε την επανάσταση»

Δεν υπάρχει μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ -και όχι μόνο- που να μην έχει υποκλιθεί στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Γιώργου Κούδα, που αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’70. Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ (ο οποίος πριν από 15 χρόνια, στις 20/9/95, αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Τούμπα) πέρασε και εκείνος από διοικητικά πόστα, αν και η προσφορά του ως «παράγοντας» ήταν δυσανάλογη της προσφοράς του εντός γηπέδου, λόγω και των συνθηκών που επικρατούσαν τότε:

«Ο,τι έχει κάνει ο Ζαγοράκης είναι σημαντικό, και η παρακαταθήκη που θα αφήσει στον ΠΑΟΚ θα είναι σπουδαία» θεωρεί ο Γιώργος Κούδας και εξηγεί: «Κατά πρώτον ένωσε και συσπείρωσε όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το ότι κατάφερε ουσιαστικά με μόνο επενδυτή τον κόσμο να βγάλει από την πλάτη του ΠΑΟΚ ένα μεγάλο μέρος των χρεών, και να δημιουργήσει μια ομάδα ανταγωνιστική, σημαίνει πολλά.

Ο ίδιος μπορεί να λέει ότι δεν αισθάνεται παράγοντας, αλλά οι κινήσεις, οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις του έχουν φέρει τον ΠΑΟΚ να διεκδικεί πρωτάθλημα. Επί ημερών του έχει πάρει σάρκα και οστά το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ. Να ξέρατε για πόσα χρόνια το άκουγα αυτό και δεν το έβλεπα, και τώρα υπάρχει. Δείχνει ότι ξέρει να διαλέγει τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν. Ο ΠΑΟΚ πήρε πολλά από τον Σάντος και τον Βρύζα, που ήταν κοντά του για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Δέχτηκαν πίσω τον Σαλπιγγίδη

Αν κάποιος μιλήσει για «τυφλή υπακοή» των οπαδών του ΠΑΟΚ στον Θοδωρή Ζαγοράκη, θα έχει πέσει έξω. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ζαγοράκης έχει δεχτεί κριτική από τους φιλάθλους, και κυρίως τους οργανωμένους, πάνω σε πολλά θέματα.

Ο πρόεδρος του «δικέφαλου» έχει βρει το κουμπί τους, και το βρήκε από την πρώτη στιγμή. «Ακούμε αλήθειες». Αυτή είναι η ατάκα που κυκλοφορεί στα «ασπρόμαυρα» στέκια για τον Ζαγοράκη και βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους. Οι οπαδοί τού έκαναν κριτική για τον Σάντος την πρώτη χρονιά, για τη μετριοπαθή στάση του απέναντι στην πολιτεία τη δεύτερη χρονιά, για τις εκτός έδρας εκδρομές πέρυσι.

Ο Ζαγοράκης κατάφερε ουσιαστικά να τους πείσει να δεχτούν πίσω τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Πολλοί φοβήθηκαν για «εμφύλιο», αλλά ο πρόεδρος του «δικέφαλου» με τον τρόπο του τους έκανε να αποδεχθούν τον... «κοντό», όπως τον αποκαλούν, άλλοι χαϊδευτικά και άλλοι ειρωνικά. Εκείνοι που διαφωνούν εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά η «παρουσία» τους -ή η απουσία τους από το γήπεδο- δεν έχει γίνει αισθητή.

Με 20.000 διαρκείας μ.ό.

Το καλοκαίρι της επιστροφής του Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ (το 2005) ο Γιάννης Γούμενος πανηγύριζε για τα περίπου 7.500 εισιτήρια διαρκείας που διατέθηκαν. Τρία χρόνια αργότερα 7.500 ήταν τα εισιτήρια που έμεναν προς πώληση για κάθε εντός έδρας αγώνα του «δικέφαλου».

Το καλοκαίρι που ο «Ζαγόρ» ανέλαβε την προεδρία δόθηκαν 19.100 εισιτήρια, τα δυο επόμενα καλοκαίρια το κοντέρ σταμάτησε στα 21.100 και φέτος έφτασε στα 19.200. Με πάνω από 80.000 εισιτήρια διαρκείας σε τέσσερα καλοκαίρια ο κόσμος «αγκάλιασε» και με το παραπάνω την προσπάθεια του Ζαγοράκη. Και να σκεφτεί κανείς ότι από τα 12.800 εισιτήρια του 2007 φτάσαμε στα 19.200 το 2008, με τον ΠΑΟΚ να έχει τερματίσει ένατος στη βαθμολογία.

Νέα Μεσημβρία και... παλιά Τούμπα

Το γηπεδικό είναι το μόνο κομμάτι στο οποίο ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν έχει καταφέρει το παραμικρό. Και σ’ αυτή του την «αποτυχία» έχει ως ένα βαθμό δικαιολογία. Η Τούμπα είναι περιουσία του ΑΣ ΠΑΟΚ και για τις όποιες διαδικασίες υπεύθυνος είναι μόνο ο Ερασιτέχνης.

Η αλήθεια είναι πως το γηπεδικό φάνταζε ως το τελευταίο πρόβλημα με το οποίο θα καλούνταν να ασχοληθεί ο Ζαγοράκης. Και ο πρόεδρος του «δικέφαλου» κατάφερε να φέρει τον ΠΑΟΚ σε τέτοιο επίπεδο, οικονομικό και αγωνιστικό, που το γηπεδικό έχει αναχθεί σε μείζον θέμα.

Η ΠΑΕ χρειάστηκε να πληρώσει σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να παίξει ο ΠΑΟΚ φέτος στην Τούμπα τους ευρωπαϊκούς αγώνες, το γήπεδο γεμίζει ασφυκτικά και η ζήτηση είναι τέτοια που το σύνθημα «είναι μικρό το γήπεδο» ακούγεται λογικό. Οταν ο Ζαγοράκης παρομοίαζε το γήπεδο με γριά που όσο λίφτινγκ και να κάνει μπορεί να «σουλουπωθεί», αλλά παραμένει γριά, δεν είχε καθόλου άδικο.

Ο πρόεδρος του «δικέφαλου» είναι από εκείνους που θέλουν το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ να γίνει στην Τούμπα, αλλά γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Θανάσης Κατσαρής, γνωρίζει καλά το ρόλο του στην υπόθεση «νέο γήπεδο». Εκείνος έχει το... καρπούζι και τα μέλη του Ερασιτέχνη το μαχαίρι σ’ αυτή την υπόθεση.

Το «θα συστήσουμε μια επιτροπή διαφάνειας για το γήπεδο» έχει ακουστεί πολλές φορές, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι το ίδιο. Οπως στην περίπτωση της ΠΑΕ, το ζητούμενο ήταν (είναι και θα είναι) η εξεύρεση κεφαλαίου και χρηματοδότη, έτσι και στο θέμα του γηπέδου ισχύει η ίδια κατάσταση. Μέχρι τώρα για το γήπεδο πίεζε μόνο ο χρόνος. Οσο ο ΠΑΟΚ «μεγαλώνει» αγωνιστικά τόσο θα αυξάνεται και η πίεση.

Το όνειρο της Νέας Μεσημβρίας

Ενα από τα πλέον γνωστά ρητά αναφέρει οτι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία στα αριστερά, από τον αγώνα της ομάδας Παίδων του ΠΑΟΚ, αξίζει όσο ένα όνειρο για τον «δικέφαλο», αυτό της ανέγερσης ιδιόκτητου αθλητικού κέντρου. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης στον ΠΑΟΚ. Στις 27 Ιουνίου 2008 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάλεσε «εσπευσμένα» τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Τούμπα.

Εκεί άπαντες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που τους μετέφερε σε μια έκταση 70 στρεμμάτων στη Νέα Μεσημβρία. «Αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο» είχε πει τότε ο Ζαγοράκης και δύο χρόνια μετά το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ είναι έτοιμο στο θέμα των γηπέδων και μένει να χτιστεί το κυρίως κτίριο, στο οποίο θα στεγάζεται η επαγγελματική ομάδα.

Το μεγάλο γήπεδο του προπονητικού κέντρου είναι πλέον η έδρα της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ. Ενα έργο που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ, χρήματα που προήλθαν από τα εισιτήρια διαρκείας και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν από τότε που εκπονήθηκε το έργο.

Ο «βραχνάς» του χρέους στο Δημόσιο

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει κερδίσει τις περισσότερες «μάχες» που έχει δώσει στο κομμάτι των χρεών, αλλά ο «πόλεμος» μαίνεται. Οταν το καλοκαίρι του 2007 ο «Ζαγόρ» αναλάμβανε την προεδρία, κλήθηκε αρχικά να διαπιστώσει πόσα είναι τα χρέη, μια διαδικασία πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο ακούγεται. Τα χρέη χωρίζονταν σε δύο τομείς: αυτά προς τρίτους και εκείνα προς το Δημόσιο.

Με τη βοήθεια των συνεργατών του (αρχικά των Γιάννη Παπαδόπουλου, Ηλία Βιολίδη και Ανδρέα Μανδρίνου και στη συνέχεια μόνο των δύο τελευταίων, καθώς ο Παπαδόπουλος αποχώρησε) κατάφερε να τα καταγράψει, να τα διαχωρίσει και να ξεκινήσει την αποπληρωμή τους, όσον αφορά τα χρέη προς τρίτους. Από το μείον 23,3 εκατ. ευρώ η ΠΑΕ έφτασε στο μείον 15,5 εκατ. ευρώ. Ο «Ζαγόρ» διαχειρίστηκε την τελευταία τριετία ένα ποσό κοντά στα 54 εκατ. ευρώ και μέσα από αυτά τα χρήματα βρήκε τον τρόπο να αποπληρώσει και να διακανονίσει τα χρέη προς τρίτους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε για ακόμα μία φορά -και τελευταία, όπως θέλουν να πιστεύουν στον ΠΑΟΚ- συζήτηση με την πολιτεία για το χρέος των 15 εκατ. ευρώ. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν καταθέσει πρόταση στην πολιτεία για αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους (περίπου 11 εκατ. ευρώ) σε 20 χρόνια και περιμένουν απάντηση. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο Ζαγοράκης, θα έπρεπε να υπήρχε ήδη δήλωση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΟΚ αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, όμως το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι αναμονή.

Από την «ντροπή» στην καταξίωση

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ζαγοράκης έδειξε ποιο είναι το μεγάλο του προσόν. Ξέρει να ξεπερνά τις κρίσεις. Η θητεία του ξεκίνησε με το βαρύ κι ασήκωτο 7-0 από την Μπράουνσβαϊκ στα φιλικά και την ήττα από την Ξάνθη με 1-0 στην πρεμιέρα.

Απομάκρυνε τον Γιώργο Παράσχο και έφερε τον Φερνάντο Σάντος, τον οποίο στήριξε με νύχια και με δόντια εκείνη τη σεζόν, παρά τις συνεχόμενες αγωνιστικές σφαλιάρες. Μέχρι και «ντρέπομαι για τον ΠΑΟΚ που παρουσιάζεται επί ημερών μου» έγραψε σε δήλωσή του. Δίπλα στον Σάντος έβαλε τον Βρύζα.

Οι τρεις τους συγκρότησαν μια ομάδα με εξαιρετική χημεία που ξανάφερε στον ΠΑΟΚ το πνεύμα του νικητή. Οι Ιλιεφ, Λάκης, Ορφανός, Μπαϊάνο, Σάλμον, Γκάβραντσιτς, Φρούνζα έδωσαν τη θέση τους στους Χαλκιά, Ιβιτς, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια (φωτό), Μουσλίμοβιτς και ο ΠΑΟΚ άλλαξε επίπεδο. Ο «δικέφαλος» είχε 16 ήττες σε 31 παιχνίδια την πρώτη σεζόν (2007-2008) όσες συνολικά έκανε τις δυο επόμενες σεζόν σε 83 παιχνίδια.

Ο διπλασιασμός του μπάτζετ

Για να μπορέσει βέβαια ο ΠΑΟΚ να φτάσει από την ένατη θέση (που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2008) μέχρι την περσινή διεκδίκηση του πρωταθλήματος και την παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ δυο χρόνια αργότερα, ο Ζαγοράκης χρειάστηκε να διπλασιάσει το μπάτζετ για το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο φέτος αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι μεγάλο σε σχέση με τα έσοδα του ΠΑΟΚ και μικρό σε σχέση με αυτό του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που έχουν ως πρωταρχικό στόχο το πρωτάθλημα. Ουσιαστικά η κάλυψη του μπάτζετ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους παίκτες, οι οποίοι με την πρόκρισή τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αύξησαν τα έσοδα της ΠΑΕ.

[ "Goal" ]
ΜΟΙΡΑΣΤΕ
15:41

SENTRAGOAL NETWORKS

Απεργία στον εκδοτικό όμιλο «Πήγασος»

15:31

SENTRAGOAL NETWORKS

Εργαζόμενοι στον «Πήγασο»: Να κρατηθούν στη ζωή οι ιστορικές εφημερίδες του ομίλου

17:59

SENTRAGOAL NETWORKS

Απεργία στον Πήγασο μέχρι το πρωί της Τετάρτης

17:57

Superleague - ΠΑΟΚ

Το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Γλύκο [vids]

17:52

Basket League Stoiximan.gr - ΑΕΚ

Στην εθνική Βοσνίας, Μιλόσεβιτς και Άτιτς

17:51

Superleague - ΠΑΟΚ

Τα μηνύματα του Ενρίκε στον ΠΑΟΚ [pics]

17:46

Αλλες Ειδήσεις

Αυτοί διεκδικούν το Μουντομπάσκετ του 2023

17:43

Άλλες Ειδήσεις

Επαναληπτική Γ.Σ. στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό

17:37

Superleague - Παναθηναϊκός

Ουζουνίδης για Αλαφούζο, παίκτες, μπάτζετ, μεταγραφές, κόσμο, μπάσκετ και... Ομπράντοβιτς

17:25

Ποδόσφαιρο

Για φραστική επίθεση Αθανασιάδη σε Σαραβάκο μιλάει ο Παναθηναϊκός

17:21

Superleague - ΑΕΚ

Το μήνυμα του Αραούχο στους συμπαίκτες του

17:17

SENTRAGOAL NETWORKS

Διάσημοι που έχουν κάνει το ντεμπούτο τους σε ταινίες πορνό [photos]

16:58

Αλλα πρωταθλήματα

Στον πάγκο της Ζενίτ ο Μαντσίνι

16:47

Superleague - ΠΑΟΚ

Συνεχίζει δανεικός στην Μπεϊτάρ ο Σαμπό

16:35

SENTRAGOAL NETWORKS

«Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές»: Ανακαλύψτε τα ίχνη στο πρώτο τρέιλερ

16:09

Basket League Stoiximan.gr - Ολυμπιακός

Με Σπανούλη πάει στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός

15:52

Αγγλία

Αποκάλυψη Ραϊόλα: «Ο Ιμπραϊμοβιτς θέλει να συνεχίσει στην Γιουνάιτεντ»

15:51

Υγρός Στίβος

Δύο αγωνιστικές χωρίς κόσμο ο Ολυμπιακός

15:38

Εθνικές ομάδες

Σπανού: «Να μην μας ξεγράφουν»

15:33

Χάντμπολ

Ο Γραμματικός στο «τιμόνι» της ΑΕΚ

15:32

Superleague - Παναθηναϊκός

Τέλος ο Λέτο από τον Παναθηναϊκό

14:37

SENTRAGOAL NETWORKS

Ξαφνικός χωρισμός για την Ντορέττα Παπαδημητρίου

14:23

Αγγλία

Ρεκόρ μεταγραφής τερματοφύλακα με τον Εντερσον

13:57

Superleague - ΑΕΚ

Χιμένεθ για την παραμονή του: «Έχουμε συμφωνήσει, μένουν 1-2 πραγματάκια»

13:50

SENTRAGOAL NETWORKS

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Μητσοτάκη - Ηθελε να βγει μετά θάνατον

13:33

Αγγλία

Αγουέρο: «Παραμένω στη Μάντσεστερ Σίτι»

13:08

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η προσοχή σε Σκανδιναβία και Ν. Αμερική

13:00

Εθνικές ομάδες

Πέντε νέα πρόσωπα εν όψει Βοσνίας

12:51

Αλλα αθλήματα

To 7o Motor Festival παίρνει «φωτιά» πριν την αυριανή αυλαία (vds)

12:38

Champions League

Παρά... ένα 500 η Ρεάλ. Ποια είναι η μοναδική ομάδα που κράτησε το «μηδέν»

12:18

Ισπανία

Απαγόρευση μεταγραφών στην Ατλέτικο Μαδρίτης

12:15

Αλλες Ειδήσεις

Η Ελλάδα στην 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πάντα στην κορυφή η Βραζιλία

12:00

Memories

Τζόνι Βαϊσμίλερ: 113 χρόνια από τη γέννηση του «θρυλικού» Ταρζάν [vds]

11:49

Nέα Μοντέλα

Νέο BMW Art Car: Το πρώτο ψηφιακό Art Car.

11:49

Champions League

Κεντίρα: «Κανένας σεβασμός από τους οπαδούς της Ρεάλ»

11:46

ΝΒΑ

ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Είναι δύσκολο να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ»

11:39

Superleague - Παναθηναϊκός

Δίωξη στον Χουλτ από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα

11:34

Αλλες Ειδήσεις

Απεβίωσε ο ταμία της ΕΟΚ

11:17

SENTRAGOAL NETWORKS

Μεγάλες αλλαγές στο Survivor - Πώς θα γίνεται η αποχώρηση από εδώ και πέρα

11:17

Nέα Μοντέλα

Νέο Ford Focus RS Option Pack Edition. Πιο hard core?δε γίνεται!