12:20
16/11

Η «ερυθρόλευκη» διχοτόμηση

Το «Goal», ανοίγει τον φάκελο «Ολυμπιακός Βόλου»
Το «Goal», ανοίγει τον φάκελο «Ολυμπιακός Βόλου»
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2007, η πόλη που σε λίγα χρόνια θα διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες ζει το δικό της ... «Κυπριακό».Ο -ούτως ή άλλως- ποδοσφαιρικά διχοτομημένος Βόλος βιώνει το δικό του δράμα...Ο τοπικός Ολυμπιακός, το σωματείο με την ιστορία των 70 χρόνων και τους χιλιάδες φιλάθλους που τον ακολουθούν σε όλη αυτή την πορεία, έχει χάσει πλέον την ταυτότητά του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2007, η πόλη που σε λίγα χρόνια θα διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες ζει το δικό της ... «Κυπριακό».Ο -ούτως ή άλλως- ποδοσφαιρικά διχοτομημένος Βόλος βιώνει το δικό του δράμα...Ο τοπικός Ολυμπιακός, το σωματείο με την ιστορία των 70 χρόνων και τους χιλιάδες φιλάθλους που τον ακολουθούν σε όλη αυτή την πορεία, έχει χάσει πλέον την ταυτότητά του.

Ενα δίκαιο αίτημα και μία πρωτοποριακή ιδέα για συγχώνευση, που θα αποκαθιστούσε αγωνιστικές αδικίες, παραλείψεις του παρελθόντος και παραγοντικές κακοδιαχειρίσεις, έγιναν αφορμή για την πλήρη διαίρεση! Τα λάθη συνεχίστηκαν το ένα πίσω από το άλλο, το πείσμα και ο εγωισμός περίσσεψαν, κάποιοι που καιροφυλακτούσαν για ίδιον όφελος βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν και έτσι, μοιραία δημιουργήθηκε το φετινό ποδοσφαιρικό έκτρωμα των δύο Ολυμπιακών του Βόλου: Αυτόν της Β Εθνικής (ΑΣΚ Ολυμπιακός) και αυτόν της Γ Εθνικής (Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου). Δύο «ερυθρόλευκοι», που φορούν την ίδια φανέλα, που έχουν το ίδιο σήμα, τους ίδιους φιλάθλους, αλλά τραβούν ξεχωριστούς δρόμους, αποφεύγοντας το πεπρωμένο τους. Ολα είναι τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά...

Το «Goal», αφουγκραζόμενο την αγωνία των οπαδών της ιστορικής ομάδας, αλλά και την αποστροφή που νιώθει ο κάθε υγιής φίλαθλος μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, προσεγγίζει και καταγράφει γνωστά και άγνωστα γεγονότα που οδήγησαν στη νοσηρή κατάσταση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η de facto διχοτόμηση είναι προ των πυλών.

Η μόνη ελπίδα είναι ο κόσμος της ομάδας, για τον οποίο «ο Ολυμπιακός είναι ένας και αδιαίρετος». Αρκεί, όμως, μόνο το λαϊκό αίσθημα, για να νικηθούν προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικά συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες;

Στην εποχή μας οι ευαισθησίες και οι συναισθηματισμοί είναι ντεμοντέ...

Ιστορία μου, αμαρτία μου...

Την περίοδο 2002-2003 ο Ολυμπιακός Βόλου έγινε μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα, στην οποία ο νόμος εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα...

Η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου
%IMAGEALT

Αν και αγωνιστικά εξασφάλισε την παραμονή του στη Β Εθνική, η Επιτροπή Παπαλάκη (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) δεν του χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής για το πρωτάθλημα της περιόδου 2003-2004, αποφασίζοντας τον υποβιβασμό του στη Δ Εθνική για βεβαιωμένα και τελεσίδικα χρέη σε ΙΚΑ, εφορία, παλαιούς προπονητές και ποδοσφαιριστές του.

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν στο φάκελο που είχε καταθέσει η ΠΑΕ και ο πρόεδρός της Γιάννης Κουκουσέλης στην ΕΕΑ είχε προβλέψει κάποιες γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Κάποιοι έκαναν λόγο για εγκληματική αμέλεια, άλλοι για εσκεμμένο λάθος...

Η ουσία ήταν, πάντως, πως είχε γραφτεί η πιο «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου, την ώρα που οι οπαδοί του έπιναν διπλό το ποτήρι της πίκρας, αφού τη θέση της αγαπημένης τους ομάδας στην κατηγορία έπαιρνε η «αιώνια εχθρός» Νίκη Βόλου, που είχε τερματίσει τέταρτη στη Γ Εθνική...

Η Δ Εθνική και η λύση από τη... Χαλκιδική

Με τα νέα δεδομένα, η ΠΑΕ έπαψε να υφίσταται και ο σύλλογος περιήλθε στον Ερασιτέχνη, ο οποίος ελεγχόταν από τον -επί σειρά ετών- πρόεδρο του Ολυμπιακού και προέδρου της ΕΠΣ Θεσσαλίας Θανάση Παπαγιάννη.

Τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Κουφιδάκης προσπάθησαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, με στόχο την άμεση επάνοδο της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Κατόπιν απόφασης της UEFA, Ολυμπιακός Βόλου υποβιβαάστηκε στη Δ` Εθνική την περίοδο 2002-03
%IMAGEALT

Η πρόσληψη του Σταύρου Διαμαντόπουλου στον πάγκο και η παρουσία της παλιάς δόξας Τάκη Συνετόπουλου στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που αυτονομήθηκε, συνοδεύτηκαν από βιαστικές επιλογές και φθηνές μεταγραφικές επιλογές, που δεν αρκούσαν στην ομάδα, για να απεμπλακεί από τις συμπληγάδες του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.

Δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, στην πόλη κυκλοφόρησε ένα σενάριο για τους περισσότερους ευφάνταστο.

Σύμφωνα με αυτό, η διοίκηση της Κασσάνδρας, η οποία μετείχε στη Β Εθνική, συζητούσε με τη διοικούσα επιτροπή του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού το ενδεχόμενο μεταφοράς της εταιρείας στο Βόλο και συγχώνευσής της με τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι θα έπαιρναν τη θέση της στην κατηγορία.

Ολα αυτά με την προϋπόθεση να πληρωθούν τα χρέη της χαλκιδικιώτικης ΠΑΕ, που -σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κώστα Παπαγιάννη- ανέρχονταν στα 150.000 ευρώ.

Το ίδιο σενάριο προέβλεπε πως το 51% των μετοχών θα περνούσαν στα χέρια της «ερυθρόλευκης» διοίκησης και ο Παπαγιάννης θα κρατούσε το 25%.

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και ανήμερα της 25ης Μαρτίου υπογράφηκε στη Χαλκιδική ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στις δυύο πλευρές.

Οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές του νομού Μαγνησίας ενημερώθηκαν για το εγχείρημα, το επικρότησαν και οι μετοχές της ΠΑΕ Κασσάνδρας τέθηκαν προς διάθεση στην πόλη του Βόλου, προς 30 ευρώ η μία.

Βασιλειάδης (αριστερά) και Σταυρίδης σε χειραψία. Ηταν η εποχή που όλα έδειχναν ότι η πολυπόθητη συγχώνευση είναι προ των πυλών...
%IMAGEALT

Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές, ο ισχυρός αγοραστής δεν βρέθηκε και ο Κώστας Παπαγιάννης αναγκάστηκε να παίξει το ρόλο του προέδρου.

Ο «σωτήρας» και οι «αντιφρονούντες»

Η περίοδος 2004-2005 ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό στη Β Εθνική, αλλά και πολλά προβλήματα, όπως η μη αναγνώριση από πλευράς ΕΠΑΕ και ΕΕΑ της καταστατικής έδρας και των συμβόλων της νέας ΠΑΕ, που από το υπουργείο Ανάπτυξης μετονομάστηκε σε ΑΣ Κασσάνδρα - Ολυμπιακός ΠΑΕ.

Αποτέλεσμα, σχεδόν όλο τον Α γύρο του πρωταθλήματος να δώσει τα εντός έδρας παιχνίδια της σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι, Εύοσμο).

Στις 10/11/2004 η ΕΠΑΕ επέτρεψε στον Ολυμπιακό να αγωνιστεί στο Εθνικό Στάδιο του Βόλου και δύο ημέρες αργότερα εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Ξανθιώτη επιχειρηματία (εργολάβος στο επάγγελμα...) Θεόφιλου Βασιλειάδη.

Τον Ιανουάριο του 2005 ο Βασιλειάδης παρουσιάστηκε και επισήμως ως ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, αν και ποτέ δεν έγινε γνωστό το ακριβές ποσοστό των μετοχών που του μεταβιβάστηκε από τον Παπαγιάννη.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού
%IMAGEALT

Τα περισσότερα μέλη του ΔΣ δεν αναγνώρισαν την κυριότητα, ανάμεσά τους και ο -τότε- επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού Δημήτρης Σταυρίδης, που έκαναν λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 25%.

Ο Σταυρίδης ζήτησε από τον Παπαγιάννη να αγοράσει ο ίδιος τις μετοχές, ο Βασιλειάδης απάντησε με γενική συνέλευση, στην οποία «καθάρισε» τους αντιφρονούντες και ο πόλεμος ξεκίνησε, όταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες επέστρεψαν στο μητρικό Εθνικό Ολυμπιακό Βόλου.

Τότε, με πρόεδρο τον Σταυρίδη, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το ήδη υπάρχον τμήμα ποδοσφαίρου, το οποίο λειτουργούσε ως προθάλαμος ταλέντων και ενίσχυσης της μεγάλης ομάδας, μετέχοντας στη Δ Εθνική.

Οι επιτυχίες που έφεραν το σπαραγμό

Παρά το γεγονός της διάσπασης, έντονο ήταν το συναίσθημα στην πόλη πως αργά ή γρήγορα οι δύο ομάδες θα συγχωνευθούν. Ιδιαίτερα μετά τις καλοκαιρινές ανόδους τους. Ο ΑΣΚ Ολυμπιακός από τη Γ στη Β Εθνική και ο Εθνικός Ολυμπιακός από τη Δ στη Γ Εθνική.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού πρόσμενε το γεγονός, ρίχνοντας φυσιολογικά το βάρος του στον ΑΣΚ Ολυμπιακό, που έκανε πρωταθλητισμό στη Γ Εθνική. Η παρουσία του στο μπαράζ ανόδου με τη Ρόδο που έγινε στο Περιστέρι ήταν συγκλονιστική, αφού 6.000 κόσμος έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε η ομάδα να νικήσει και να ανέβει κατηγορία.

Η επιτυχία αυτή -όπως αποδείχθηκε- αποτέλεσε και το τελειωτικό χτύπημα στο ποθούμενο σενάριο της συγχώνευσης...

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, διαθέτοντας το... τουπέ της ανόδου στη Β Εθνική σφύριζε αδιάφορα στις προσκλήσεις για διάλογο, ενώ ο Δημήτρης Σταυρίδης ενίσχυε μεταγραφικά την ομάδα του και ζητούσε τη μετονομασία του υπό σύσταση ΤΑΠ σε «ΑΟ Ολυμπιακός Βόλου» εν όψει του επικείμενου πρωταθλήματος της Γ Εθνικής, την ώρα που ο φίλαθλος κόσμος του Βόλου περίμενε τη δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας, που θα πρωταγωνιστούσε στο νέο πρωτάθλημα της Β Εθνικής...

Από κει και πέρα, τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σημερινό status και ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο της οριστικής ρήξης επήλθε στις 3 Ιουλίου 2007, όταν ο Βασιλειάδης κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να κατοχυρώσει νέο όνομα στην ομάδα του με την επωνυμία «Εθνικός Ολυμπιακός 1937», ώστε να εξοντώσει πλήρως τον αντίπαλό του!

Στην αντίπερα όχθη, οι παράγοντες του Εθνικού Ολυμπιακού (αυτοί, δηλαδή, που έφεραν την Κασσάνδρα στο Βόλο...) ζητούσαν από την ΕΠΑΕ την έξωση του ΑΣΚ Ολυμπιακού από την πόλη, την ίδια ώρα που ο δήμος Βόλου παραχωρούσε την ιστορική έδρα (ΕΑΚ Βόλου) στον ΑΣΚ Ολυμπιακό και έστελνε τον Εθνικό Ολυμπιακό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο! Ο αλληλοσπαραγμός και ο φαύλος κύκλος δεν έχει τελειωμό...

«Φεύγω, εάν...»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου Δημήτρης Σταυρίδης δήλωσε υπέρ της συγχώνευσης, ισχυρίστηκε πως ο Θεόφιλος Βασιλειάδης είναι εκείνος που δεν κάθεται καν στο τραπέζι των συζητήσεων και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του αφεντικού του ΑΣΚ.

«Η ομάδα πρέπει να γίνει μία. Είμαι υπέρ της συγχώνευσης, το θέμα όμως είναι στην απέναντι πλευρά, του κυρίου Βασιλειάδη. Δεν δέχεται να κάτσει στο τραπέζι, αφού θεωρεί, ότι επειδή είναι στη Β Εθνική, δεν έχει πρόβλημα. Εχει τη στήριξη μερικών και τραβάει όπως τραβάει το βιολί. Ετσι, αναγκάστηκα να πάρω τη μικρή ομάδα από την ερασιτεχνική κατηγορία» ξεκίνησε λέγοντας ο Δημήτρης Σταυρίδης, για να συνεχίσει δριμύτερος:

«Εμένα όπου με φωνάζουν οι φίλαθλοι πηγαίνω, αυτός απουσιάζει συνέχεια και στέλνει αντιπροσώπους. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή! Είναι ΠΑΕ, εμείς είμαστε ΤΑΠ, αλλά νομίζει ότι μόνο αυτός βάζει λεφτά και εμείς στραγάλια!».

Η χειμαρρώδης τοποθέτηση του επικεφαλής και του Ερασιτέχνη συνεχίστηκε: «Εδώ και τώρα να βγει και να πει να κάνουμε μία ομάδα και να φέρει την καταστατική έδρα και το ΑΦΜ στο Βόλο. Προσωρινά παίζει στο Βόλο και η πολιτεία κωφεύει. Τα εισιτήρια σφραγίζονται στη Χαλκιδική. Φέραμε εδώ την Κασσάνδρα, για να κάνει τη συγχώνευση. Από τη στιγμή που δεν την κάνει, είναι παράνομος. Η ομάδα είναι ΑΣΚ Ολυμπιακός και δεν υπάρχει κανένας Βόλος μέσα. Εχω μπλέξει άσχημα! Μη νομίζεις ότι αισθάνομαι καλά. Είμαι παρών στο "πεζοδρόμιο" λόγω της δουλειάς μου στην τράπεζα. Με σταματούν και με ρωτούν: "Ρε πρόεδρε, τι θα γίνει;". Θα με τρελάνετε; Τον Βασιλειάδη βρείτε, τους απαντώ. Επί τρία χρόνια κοροϊδεύει όλο το Βόλο και η πολιτεία κοροϊδεύει. Υπεύθυνος είναι και ο δήμαρχος, κ. Βούλγαρης. Και λέω κάτι τελευταίο προς τον κ. Βασιλειάδη: Κάνε τη συγχώνευση και γίνε εσύ ο πρόεδρος και έχε εσύ τις μετοχές. Εγώ φεύγω από την άκρη».

«Κατάρα οι δύο Ολυμπιακοί»

Ο Κώστας Σταματίου είναι από τους προπονητές που δικαιούται να έχει γνώμη για τον Ολυμπιακό Βόλου. Ηταν εκείνος που πέρυσι ηγήθηκε της επιτυχίας της ανόδου του ΑΣΚ Ολυμπιακού στη Β Εθνική, είναι εκείνος που εδώ και λίγες ημέρες ανέλαβε να βάλει στον ίδιο δρόμο το νεοφώτιστο στη Γ κατηγορία Εθνικό Ολυμπιακό Βόλου.

Το σημαντικότερο; Ο Αλμυριώτης τεχνικός μόλις μία ημέρα μετά το μπαράζ ανόδου στο Περιστέρι κόντρα στη Ρόδο και ενώ ακόμη δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί για την άνοδο, δεν δίστασε να πει την πικρή αλήθεια. Τότε ο Σταματίου είχε δηλώσει πως «δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να μην είναι ενωμένος. Είναι κατάρα οι δύο ομάδες για την οικογένεια του Ολυμπιακού».

Η τοποθέτησή του αυτή είναι διαχρονική και -φυσικά- αποκτά αξία λόγω της χρονικής συγκυρίας κατά την οποία αποτυπώθηκε.

Αλέκος Βούλγαρης (δήμαρχος Βόλου)
«Μία ομάδα στο Βόλο, συνένωση των δύο δήμων»

Ο δήμαρχος της πόλης Αλέκος Βούλγαρης διατύπωσε την -εδώ και καιρό, όπως υπογράμμισε- διπλή του επιθυμία περί ύπαρξης καταρχήν μίας ομάδας στο Βόλο και ακολούθως συνένωσης Ολυμπιακού και Νίκης εις σάρκα μίαν. Επί της παρούσης, ο πρώτος πολίτης του Βόλου τόνισε πως οι όποιες εξελίξεις πρέπει να δρομολογηθούν από τους δύο επικεφαλής, του Εθνικού και του ΑΣΚ.

«Το ζήτημα επαφίεται στους δύο προέδρους, τον κ. Σταυρίδη και τον κ. Βασιλειάδη και αφορά επί της παρούσης τα διοικητικά συμβούλια του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου και του ΑΣΚ Ολυμπιακού» ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Βούλγαρης, για να καταλήξει: «Η άποψή μας είναι, βέβαια, καταγεγραμμένη εδώ και καιρό, δημόσια φυσικά. Εχω δηλώσει ότι επιθυμώ να έχουμε μία ομάδα στην πόλη του Βόλου. Επίσης, έχω αναφερθεί στην προοπτική της συνένωσης των δύο δήμων, Βόλου και Νέας Ιωνίας, για τη δημιουργία μίας ενιαίας και δυνατής ποδοσφαιρικής δύναμης στην περιοχή με έδρα το Πανθεσσαλικό. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή η προοπτική».

Βασιλειάδης:«Είστε υποκινούμενοι!»

Την περασμένη Δευτέρα, λίγη ώρα πριν από την αναμέτρηση του ΑΣΚ Ολυμπιακού με την Καστοριά, επικοινωνήσαμε με τον Θεόφιλο Βασιλειάδη.

Η αντίδρασή του στο αίτημά μας να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας...

«Για ποιο θέμα να μιλήσω; Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα!».

- Θεωρείτε, δηλαδή, πως δεν υπάρχει πρόβλημα; Πως όλα είναι καλά;

«Το πρόβλημα το δημιουργείτε εσείς. Μα, καλά, σήμερα το πρωί δεν είχατε τι να κάνετε και είπατε κάτσε να πάρω τον Βασιλειάδη να τον ρωτήσω για τον Ολυμπιακό; Σας παρακαλώ...».

- Δημοσιογραφικά, η περίπτωση του Ολυμπιακού έχει τεράστιο ενδιαφέρον και απορούμε για την αντίδρασή σας. Δεν σας ενδιαφέρει ο κόσμος της ομάδας;

«Κανένας κόσμος του Ολυμπιακού δεν νοιάζεται για το ζήτημα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι ενωμένος με αυτή την ομάδα που υποστήριξε στο μπαράζ με τη Ρόδο. Είστε υποκινούμενοι και ξέρετε από ποιον. Αλλά να τους πείτε τους κυρίους πως δεν θα τους περάσει. Να το πείτε αυτό στον κ. Σταυρίδη και στους υπόλοιπους. Είστε υποκινούμενοι... Και σας παρακαλώ, τώρα, γιατί με βρήκατε σε ώρα φαγητού...».

Κάπου εκεί η επικοινωνία μας τερματίστηκε, με τα συμπεράσματα όμως να είναι εύκολο να εξαχθούν...

Η επανεμφάνιση Παπαγιάννη

Επειτα από 4 χρόνια απουσίας, πριν από λίγες μέρες, στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε με δηλώσεις του ο «ηθικός αυτουργός» του ιδιόμορφου καθεστώτος, ο Κώστας Παπαγιάννης.

Ο πρώην πρόεδρος της Κασσάνδρας κατήγγειλε χρέη προς αυτόν ύψους 275.000 ευρώ, ακάλυπτες επιταγές από τα μέλη της τότε διοίκησης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου, κατηγόρησε για εμπαιγμό τον Θεόφιλο Βασιλειάδη και αποκάλυψε πως έχει ήδη κινηθεί δικαστικά.

«Βρήκα τον μπελά μου...» είπε ο Παπαγιάννης, ο οποίος πάντως την επομένη με νέες του δηλώσεις ανασκεύασε σε ό,τι αφορά τον Βασιλειάδη!

Το «Goal» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαγιάννη στις 9 Νοεμβρίου (ανήμερα του Αγίου Νεκταρίου), αλλά στο τηλέφωνό του απαντούσε ένας κύριος, ο οποίος συστηνόταν ως κ. Παπανεκταρίου!

Σε δύο ομάδες μία καρδιά...

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου μοιάζουν να είναι τα μοναδικά θύματα σε αυτή την ιστορία που εκθέτει ανεπανόρθωτα το πρεστίζ του συλλόγου.

Οι ίδιοι είναι μπερδεμένοι, αφού, ενώ στο υποσυνείδητό τους ο Ολυμπιακός είναι ένας και αδιαίρετος, στην πραγματικότητα είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν και να υποστηρίζουν δύο ομάδες που αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να ακολουθούμε και εντός και εκτός έδρας και τις δύο ομάδες, προκειμένου να μην υπάρξει διχασμός και ανάμεσά μας...» μας είπαν μέλη των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού (Austrian Boys).

Μαζί τους κάναμε μία πολύωρη κουβέντα, αλλά δεν θέλησαν να φωτογραφηθούν ούτε και να μιλήσουν επώνυμα, κι αυτό για το λόγο που προαναφέραμε.

«Γιατί για μας ο Ολυμπιακός είναι ένας και αδιαίρετος και δεν θα συμβάλουμε ούτε ένα εκατοστό στο διχασμό που μας έχουν ρίξει οι ανίκανοι πολιτικοί και παράγοντες του τόπου μας. Πρέπει να φερόμαστε σαν να υπάρχει μία ομάδα...».

Ολοι τους αρνήθηκαν πως οι περισσότεροι οπαδοί του Ολυμπιακού υποστηρίζουν τον ΑΣΚ Ολυμπιακό λόγω κατηγορίας. «Τουλάχιστον, όχι εμείς οι οργανωμένοι...» μας είπαν, δίνοντας δίκιο βέβαια σε όσους επιλέγουν τη Β Εθνική.

«Κι αυτοί Ολυμπιακός Βόλου είναι, αλλά σε κάποιο γήπεδο πρέπει να πηγαίνουν. Γι αυτό και πάνε και βλέπουν τη Β Εθνική. Δυστυχώς, πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις κακές διαιτησίες. Μας οδηγούν στην ανυποληψία...».

«Φταίνε δήμαρχος και Βασιλειάδης...»

Ρωτώντας τους τι «φταίει», απλουστεύουν μία τόσο μπερδεμένη ιστορία. Και όντως, τα πράγματα είναι απλά, «αρκεί να θέλει ο δήμος. Το πρόβλημα ξεκινά από το δήμαρχο. Αν αύριο τους διώξει από την πόλη και πει στον έναν "εσύ θα παίζεις στον Αλμυρό" και στον άλλον "εσύ θα παίζεις στο Βελεστίνο", θα υποχρεωθούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

Ομως ο κ. Βούλγαρης τα έχει καλά με τον Βασιλειάδη και του δίνει τα έργα. Συντηρεί ο ίδιος και κάποιοι παράγοντες μία αρρωστημένη κατάσταση για προσωπικό όφελος.

Από την άλλη, ο νομάρχης λέει πως μας στηρίζει, πως έχουμε δίκιο, αλλά μόλις το πράγμα φθάνει στο διά ταύτα, λέει δεν είναι η δουλειά μου. Και ποιανού δουλειά είναι;».

Και για τους Austrian το εύκολο είναι να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει.

«Ναι, για μας ο Βασιλειάδης έχει τις περισσότερες ευθύνες. Οταν ο Σταυρίδης έκανε μία κίνηση για να τα βρουν, αυτός έλεγε "εγώ δεν τον παίρνω τηλέφωνο, εγώ κάνω πρωταθλητισμό...".

Πάλι, όταν η ομάδα είχε πέσει στη Γ Εθνική, ο Βασιλειάδης ήθελε τη συγχώνευση και δεν ήθελαν οι άλλοι. Μύλος... Οπου τους συνέφερε την ήθελαν τη συγχώνευση. Οπου δεν τους συνέφερε όχι...».

Ο αγώνας ξεκίνησε...
Το δύσκολο γι αυτά τα νέα παιδιά είναι να κρατηθούν όρθια στον αγώνα που ξεκίνησαν.

Πριν από λίγες ημέρες κατοχύρωσαν το διαδυκτιακό όνομα (www.olympiakosvolou.gr) για λογαριασμό της ομάδας (αποδεικνύοντας την ανυπαρξία και των δύο διοικήσεων...) και ανέβασαν στον «αέρα» νέο site, που αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί τον ενιαίο Ολυμπιακό.

Επίσης, μέσω του οπαδικού site (www.austrian-boys.gr) παίρνουν πρωτοβουλίες.

Ηδη διοργανώνεται συλλαλητήριο στην πόλη, την Τρίτη 27/11 (Πλατεία Ηρώων), ημερίδα με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και ένα ραντεβού με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, από τον οποίο έχουν ζητήσει ακρόαση.

«Δεν θα δούμε την κηδεία μας...»

«Είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα. Ούτε να διανοηθούμε δεν θέλουμε ένα ενδεχόμενο να τεθούν αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο οι δύο ομάδες. Δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο αγώνας. Θα ρίξουμε καρφιά στο γήπεδο, θα σκεφτούμε κάτι, αλλά το ματς δεν πρόκειται να γίνει. Δεν θα γίνουμε θεατές μίας παρωδίας. Δεν θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας η κηδεία της αγαπημένης μας ομάδας».

Κάπου εκεί η κουβέντα χαλάρωσε. Οταν τους μιλήσαμε για τη Νίκη Βόλου, μας είπαν με κάθε ειλικρίνεια: «Φθάσαμε στο σημείο, οι μοναδικοί με τους οποίους να συμφωνούμε να είναι οι Νικιώτες. Να συμφωνούμε, δηλαδή, πως μαζί δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ συγχώνευση...».

Αυτά μόνο στο Βόλο γίνονται
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΝΕΛΗ

Η πόλη του Βόλου είχε ένα θετικό ρεκόρ την ποδοσφαιρική περίοδο 1981-1982, καθώς διέθετε τρεις ομάδες στη Β Εθνική, όταν ο Τοξότης Βόλου κατάφερε να ανεβεί στην κατηγορία και να πλαισιώσει Ολυμπιακό και Νίκη.

Την περίοδο 2002-2003, που ο Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάστηκε με απόφαση της ΕΕΑ από τη Β στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα (μόνο τότε εφαρμόσθηκε ο νόμος...), τη θέση του στη Β πήρε η Νίκη, ενώ τώρα -εν έτη 2007- ο Βόλος κατάφερε να έχει μία ομάδα στη Β Εθνική και δύο στη Γ.

Εως εδώ όλα καλά και σχεδόν φυσιολογικά, αλλά αν το δούμε καλύτερα το θέμα και διαπιστώσουμε ότι στο Βόλο υπάρχουν δύο ομάδες με το όνομα Ολυμπιακός, ξεφεύγουμε, κάπου μας πιάνει τρέλα, κάπου λέμε ότι αυτά μόνο στο Βόλο γίνονται και αν το αναλύσουμε και πιο βαθιά, βρίσκουμε και αιτίες της γενικότερης πτώσης του βολιώτικου ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός της Β Εθνικής είναι η ΠΑΕ ΑΣΚ Ολυμπιακός που έγινε με τη «μεταφορά» της Κασσάνδρας στη Μαγνησία, είναι αυτός που κινητοποίησε 6.000 Βολιώτες στο καλοκαιρινό μπαράζ ανόδου και ο άλλος Ολυμπιακός είναι αυτός που πρόσφατα θέλησε να μετονομασθεί σε ΑΟ Ολυμπιακός, που από τη Δ ανέβηκε στη Γ Εθνική και έγινε ΤΑΠ, αλλά τελικά ονομάζεται Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου!

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι το να φύγει η Κασσάνδρα -όπως λένε την ΠΑΕ ΑΣΚ- από το Βόλο το ζητάνε αυτοί που την έφεραν στην πόλη και οι ίδιοι που υπόσχονταν ότι εντός τριμήνου θα απαλειφθεί το «Κ» και η ομάδα θα είναι 100% βολιώτικη!

Ο διχασμένος κόσμος τάσσεται με τους οργανωμένους -που τελευταία οργανώθηκαν- (γιατί κανείς δεν αντιδρούσε, όταν κάποιοι «έριχναν» τον ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ Ολυμπιακό στη Δ Εθνική...), οι οποίοι ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ είναι αντίθετοι σε διπλή αγάπη.

Οι λογικά σκεπτόμενοι φίλαθλοι, εξάλλου, δεν μπαίνουν στην ουσία της διαμάχης και δεν τους ενδιαφέρει, άλλωστε.

Το μόνο που θέλουν είναι να φωνάζουν για ένα μεγάλο Ολυμπιακό, όπως έκαναν στο μπαράζ ανόδου στη Β, όπου βρέθηκαν άνθρωποι που είχαν να πάνε γήπεδο από την περασμένη δεκαετία, αποδεικνύοντας ότι στη σημερινή εποχή -πιο πολύ από τη φανέλα, το έμβλημα και το γράμμα στο όνομα- αγαπάμε την κατηγορία.

Και οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους δίκια και στις δύο πλευρές, όμως, ένας είναι αυτός που σπρώχνει χρήμα, αν και το καλύτερο θα ήταν να έσπρωχναν και οι δύο χρήματα για έναν Ολυμπιακό του Βόλου... Και θα βρεθούν και οι τρίτοι και οι τέταρτοι.

Ολοι στο Βόλο θέλουν έναν και ενιαίο Ολυμπιακό, εκτός από λίγους που έχουν κάποιες θέσεις, τις οποίες μάλιστα εναλλάσσουν (πότε είναι γενικοί αρχηγοί στον ΑΣΚ και όλα είναι καλά στην ΠΑΕ, πότε γενικοί στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, όπου διαπιστώνουν ότι η ΠΑΕ έχει χρέη...) και κάποιους άλλους που έχουν άλλου είδους «κολλήματα» και το έδειχναν την περσινή περίοδο, όταν παρακαλούσαν να χάσει ο κατά τα άλλα «αγαπημένος» τους Ολυμπιακός.

Ολοι στο Βόλο γνωρίζουν ότι τις συγκρούσεις των μεγάλων συμφερόντων και των ισχυρών παθών τις πληρώνουν συνήθως οι μικροί, που θα βρεθούν μπλεγμένοι στα πόδια τους.

Ολοι στο Βόλο θέλουν το καλό, αλλά -δυστυχώς- κάποιοι λίγοι διχάζουν τον κόσμο, στήνοντας σε καφετέριες τα «Ολυμπιακόμετρα», δηλαδή τα μηχανήματα που «μετρούν» το ποιος είναι περισσότερο και πιο γνήσιος Ολυμπιακός!

Και μη χειρότερα ....

* Υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας του Βόλου «Ταχυδρόμος» και ανταποκριτής του «Goal»

[ "Goal" ]
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το «Goal», ανοίγει τον φάκελο «Ολυμπιακός Βόλου»
  • Η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου
  • Κατόπιν απόφασης της UEFA, Ολυμπιακός Βόλου υποβιβαάστηκε στη Δ` Εθνική την περίοδο 2002-03
  • Βασιλειάδης (αριστερά) και Σταυρίδης σε χειραψία. Ηταν η εποχή που όλα έδειχναν ότι η πολυπόθητη συγχώνευση είναι προ των πυλών...
  • Ο κόσμος του Ολυμπιακού
ΜΟΙΡΑΣΤΕ
15:34

Basket League Stoiximan.gr - ΑΕΚ

Στη διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το ΑΕΚ - Άρης

15:22

Superleague

Πρόστιμα σε Παναθηναϊκό και Πανιώνιο

15:17

Champions League

Διήμερο ρεπό πριν τον τελικό στους παίκτες της Ρεάλ!

15:15

Τένις

Έπιασε 20άρι ο Κύργιος [vds]

15:08

Superleague - ΠΑΟΚ

Κυριάκος Κυριάκος: «Μην "οπλιστεί" το χέρι σας από την παρανοϊκή στάση του Παναθηναϊκού»

14:50

Basket League Stoiximan.gr - ΠΑΟΚ

Μενουδάκος και Χαραλαμπίδης στο πλευρό του Παπαθεοδώρου

14:44

Basket League Stoiximan.gr - ΠΑΟΚ

Παπαθεοδώρου: «Βαρύ το φορτίο στις πλάτες μου, θέλω να πετύχω με τον ΠΑΟΚ»

14:42

Τένις

Όλα κρίθηκαν στο 1ο σετ για τη Σάκκαρη [pics+vid]

14:39

Γερμανία

Τέλος ο Τούχελ από την Ντόρμουντ!

14:26

Superleague - ΑΕΚ

Τρεις οι «εχθροί» της ΑΕΚ

14:25

SENTRAGOAL NETWORKS

Πηγές DIMERA: Δεν μας επιτρέπεται να καταθέσουμε εγγυητική για τον ΔΟΛ

14:19

SENTRAGOAL NETWORKS

Αδυνάτισμα με περπάτημα: Με πόσα βήματα την ημέρα θα χάσετε 1 κιλό

14:14

Superleague - Ολυμπιακός

Ψηλά στη λίστα του Ολυμπιακού ο Γκαβράνοβιτς [vid]

14:06

Superleague - ΠΑΟΚ

Πρόσθετη παρέμβαση του ΠΑΟΚ για Μπεργκ! Νέα αντίδραση του «τριφυλλιού»

13:56

Ποδόσφαιρο

Καραπαπάς για τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ: «Μην ξαναπιάσεις στο στόμα σου τον Ολυμπιακό» [pic]

13:42

Superleague - ΠΑΟΚ

Ο Σαββίδης μάζεψε τους παίκτες στο ξενοδοχείο

13:39

Superleague - ΠΑΟΚ

Ευκαιρία να βγει... μάγκας ο ΠΑΟΚ!

13:26

Superleague - ΠΑΟΚ

Το Deja vu του Ίβιτς στον ΠΑΟΚ

13:15

Champions League

Τρελά έσοδα το Κάρντιφ από τον τελικό του Champions League

13:11

Superleague - Ολυμπιακός

Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Βέργος

13:02

Basket League Stoiximan.gr - Αρης

Ο Γιαννάκης και οι... απλήρωτοι στον Άρη

12:55

Άλλες Ειδήσεις

Full Moon Aquathlon στον Σχινιά - Για όποιον αγαπά τα multisports

12:41

Περικλής Στέλλας

Η λέξη... Δημοκρατία δεν υπάρχει σε καμία φανέλα

12:39

Champions League

«Ο Μπουφόν το κλειδί του τελικού»

12:33

Basket League Stoiximan.gr - Παναθηναϊκός

Η ατάκα του Ρίβερς στον Πρίντεζη

12:22

SENTRAGOAL NETWORKS

Survivor: Η επιθυμία οικειοθελούς αποχώρησης παίκτη και η παρέμβαση ψυχολόγου [vds]

12:06

Ποδόσφαιρο

Αλαφούζος: «Αποφασισμένος να πολεμήσω ως το τέλος» [pics]

12:05

Superleague - ΠΑΟΚ

Νοκ άουτ και ο Κάμπος στον ΠΑΟΚ

12:02

Άλλες Ειδήσεις

Νέα απειλητικά μηνύματα σε μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής

11:43

Ιταλία

«Τέλος» ο Σπαλέτι από τη Ρόμα!

11:32

Βασίλης Σκουντής

Το μπλοκ του Παπανικολάου και η ρακέτα που κάνει... τζιζ!

11:31

Basket League Stoiximan.gr - Ολυμπιακός

Ο κομβικός ρόλος του Μιλουτίνοφ

11:15

Αλλα πρωταθλήματα

Στη Ρέιντζερς ο Μπρούνο Αλβες!

11:05

Superleague - ΑΕΚ

Κακουργηματική δίωξη για απιστία... Μπλεξίματα για την ΑΕΚ!

10:52

Superleague - Ολυμπιακός

Το... πωλητήριο στον Σεμπά και οι αξιώσεις του Ολυμπιακού

10:52

Superleague - Ολυμπιακός

Πελεγκρίνο, Μάρτινς και στο... βάθος Λουτσέσκου για τον Ολυμπιακό!

10:24

Τένις

Roland Garros στις μεταδόσεις της ημέρας [30/5]

10:18

Superleague - Παναθηναϊκός

Η «μαύρη» λίστα του Παναθηναϊκού και το δύσκολο έργο του Λυμπερόπουλου

10:15

Superleague - Παναθηναϊκός

Στα άκρα ο Παναθηναϊκός για την ποινή! Βγάζει το θέμα στην Ευρώπη

09:56

Ιταλία

Στην... πρίζα και θυμωμένος ο Μανωλάς