Απόστολο Νικολαΐδη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ & ΑΛ. ΠΛΑΤΗΣ

Η 14η Νοεμβρίου 1926 είναι η μέρα κατά την οποία ιδρύθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (το άθλημα έως τότε ανήκε στον ΣΕΓΑΣ) από τις μεγάλες Ποδοσφαιρικές Ενώσεις της χώρας, την ΕΠΣΑ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας), την ΕΠΣΜ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας) και της ΕΠΣΠ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά).

Καλύτερες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες

Δείτε Επίσης

Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Απόστολος Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος ο Νότης Καμπέρος και γενικός γραμματέας ο Βαγγέλης Σταμάτης. Για αρκετά χρόνια η ΕΠΟ ήταν στην ανυποληψία και το γενικό πρόσταγμα είχε το ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικός Ομιλος Κέντρου), που αποτελούνταν από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Το 1954, όμως, που ιδρύθηκε η UEFA, η ΕΠΟ ανέλαβε τα ηνία του ελληνικού ποδοσφαίρου και από τότε 11 άνθρωποι έχουν κάτσει στην προεδρική καρέκλα της ομοσπονδίας, τους οποίους παρουσιάζει σήμερα το «SentraGoal»:

bet365 bonus

Η ενδεκάδα των προέδρων

1. ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ (1954-1968)

Στέλεχος του Ολυμπιακού, ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδίας την περίοδο που η ΕΠΟ έγινε μέλος της UEFA το 1954, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, τη μετεμφυλιακή, όταν και το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινούσε την ανασυγκρότησή του, όπως και η Ελλάδα. Στο πλευρό του είχε ως αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας τον παράγοντα του Παναθηναϊκού Λουκά Πανουργιά που αργότερα έγινε πρόεδρος στην ΕΠΟ.

2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΔΑΝΗΣ (1968-1969)

Ηταν ο πρώτος διορισμένος πρόεδρος της ΕΠΟ από τη χούντα των συνταγματαρχών, η οποία έπαψε τον Θανάση Μέρμηγκα. Ηταν η εποχή των στρατιωτικών επιτρόπων στις ομάδες και η ΕΠΟ δεν μπορούσε να μείνει εκτός ελέγχου από το καθεστώς. Εμεινε στην κορυφή της πυραμίδας του ελληνικού ποδοσφαίρου μόλις για έναν χρόνο, αλλά, όπως λέγεται, δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και βεβαίως δεν άφησε και κανένα έργο στο ποδόσφαιρο.

3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ (1969-1973)

Πρόκειται για τον επί σειρά ετών πρόεδρο τη δεκαετία του ’80 της ΕΠΑΕ. Ως πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΑ διαδέχθηκε τον Δημήτρη Βαρδάνη το 1969, διορισμένος και αυτός από τη δικτατορία. Στην ΕΠΑΕ στην οποία εξελέγη πρόεδρος αργότερα άφησε έργο, αλλά στην ΕΠΟ που διορίστηκε από τη χούντα, που ήταν και το μελανό σημείο της παραγοντικής του καριέρας, δεν έκανε τίποτα.

4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (1973-1974)

Ο τελευταίος «χουντικός» πρόεδρος της ΕΠΟ, την επταετία που ο πανίσχυρος γγΑ Κώστας Ασλανίδης έκανε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά ήταν η περίοδος όπου η δικτατορία έπνεε τα λοίσθια και ο Βογιατζής δεν πρόλαβε, όπως ήταν φυσιολογικό άλλωστε, να προσφέρει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και να προλάβαινε μάλλον δεν θα μπορούσε λόγω του καθεστώτος

5. ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ (1974-1975)

Ο εξέχων παράγοντας του Παναθηναϊκού, που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΠΟ την περίοδο της προεδρίας του Θανάση Μέρμηγκα και βεβαίως παύτηκε μαζί με τον Μέρμηγκα από τη χούντα των συνταγματαρχών, επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας στα διοικητικά δρώμενα της ομοσπονδίας και δη στον προεδρικό θώκο ως ο πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ την εποχή της Μεταπολίτευσης

6. ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ (1975-1985)

Το 1975 ψηφίστηκε ο πρώτος αθλητικός νόμος και ο τότε υφυπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Αχιλλέας Καραμανλής όρισε στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ τον Βασίλη Χατζηγιάννη. Εναν ικανό παράγοντα, που κέρδισε χωρίς αντίπαλο τις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία και ο οποίος, παρότι Νεοδημοκράτης, έμεινε στη θέση του μέχρι το 1985.

7. ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΛΗΜΙΣΗΣ (1985-1990 και 1997-2000)

Μόλις ο ο γιατρός στο επάγγελμα εκλέχθηκε στην προεδρία της ΕΠΟ για πρώτη φορά πήρε από τη συσταθείσα το 1979 ΕΠΑΕ το δικαίωμα που της είχε εκχωρήσει να διοργανώνει το πρωτάθλημα. Το σκάνδαλο Κοσκωτά και η υπόθεση Κιάππε, όμως, του στέρησαν την προεδρία το 1990. Επανεξελέγη στην προεδρία τον Νοέμβριο του 1997 στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, που χαρακτηρίστηκαν ως οι εκλογές της «παράγκας».

8. ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΕΛΛΑΣ (1990-1997)

Συνέδεσε το όνομά του με την πρώτη πρόκριση της Εθνικής μας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994, αλλά και την αγωνιστική αποτυχία σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επανεκλέχθηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους παρότι η Νέα Δημοκρατία στην οποία ανήκε δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση στις περίφημες εκλογές που έγιναν Λεπτοκαρυά, στις οποίες συνέβησαν επίσης φοβερά πράγματα.

9. ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ (2000-2001)

Πρόεδρος της ΟΔΠΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας), εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ τον Ιανουάριο του 2000, αλλά δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Λόγω ΟΔΠΕ διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα εκλογιμότητας εξαιτίας του αθλητικού νόμου 2725/99 που δημιουργούσε ασυμβίβαστο και ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του παραιτήθηκε από τη θέση του.

10. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ (2001-2008)

Ο επί τέσσερα χρόνια γενικός γραμματέας της ΕΠΟ (1997-2001) εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το καλοκαίρι του 2001 και στη συνέχεια επανεξελέγη το 2004 και το 2008. Συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του Euro του 2004 και ήταν αυτός που έφερε στην Ελλάδα τον Οτο Ρεχάγκελ. Ηρθε σε ρήξη με την πολιτεία και τελικά παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του.

11. ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ (2009-2012)

Είχε διατελέσει υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ πριν εκλεγεί πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2009. Συνέδεσε το όνομά του με τη δεύτερη πρόκριση της Εθνικής στην ιστορία της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 και δύο προκρίσεις σε τελική φάση Euro, το 2008 και το 2012. Το Σάββατο απέρχεται από την προεδρία της Ομοσπονδίας μετά από τριετή θητεία.