Δημιουργία δομής το σχέδιο της ΕΕΕΠ ενάντια στον παράνομο τζόγο
Αλλάζει τα δεδομένα η πρωτοβουλία της ΕΕΕΠ.
Αλλάζει τα δεδομένα η πρωτοβουλία της ΕΕΕΠ.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων κινείται δυναμικά για την καταπολέμηση των παράνομων τυχερών παιγνίων.
Η Επιτροπή έχει κατανοήσει το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με το παράνομο δίκτυο τυχερών παιγνίων, αλλά και την ενασχόληση παιδιών από τα 17 τους έτη, συνθήκες που αποτελούν τροχοπέδη για τους παίκτες, τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες, αλλά και το ίδιο το κράτος.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Ντζανάτος έχει ήδη εισηγηθεί την ανάγκη δημιουργίας ομάδας που θα καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένα σημεία, κάνοντας λόγο για παγκόσμιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.
Sentra, προσφορά* και... γκολ
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η πρόταση και οι βασικοί δρώντες
Φυσικά, οι κινήσεις αναφορικά με την πρόταση έχουν ήδη γίνει, με τα βασικά σημεία να αφορούν τη διαμόρφωση μιας δομής που θα εμπεριέχει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων που μόνο θετικά έχουν να αποκομίσουν από τον περιορισμό των παράνομων παιγνίων.
Η ΕΕΕΠ θα πρέπει να λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός του όλου εγχειρήματος, με τους νόμιμους παρόχους να έχουν καίριο ρόλο λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας τους, αναφορικά με τα παράνομα δίκτυα. Από κοντά και οι διωκτικές αρχές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πολυπλεύρως (επίγεια ή ηλεκτρονικά) μετά από υπόδειξη των αρμοδίων, αλλά και οι φορείς του πιστωτικού συστήματος, η ίδια η δικαιοσύνη, καθώς επίσης και ειδικοί επιστήμονες που διαχέονται στο πεδίο της δίωξης εγκλήματος.
Ο κ. Ντζανάτος έχει προβεί σε πολύπλευρες ενέργειες και φροντίζει σταθερά να τονίζει το προαναφερθέν προβλημα. Αναφέρει χαρακτηριστικότερα πάνω στην υλοποίηση της δομής: «Το κύριο αντικείμενο της δομής είναι η μέτρηση, η παρακολούθηση, η επεξεργασία, η διατύπωση προτάσεων προς την Επιτροπή και η υλοποίηση αποφάσεων της επιτροπής στο βαθμό που την αφορούν.
Η χρηματοδότηση της λειτουργίας της δομής θα γίνεται κυρίως από την ΕΕΕΠ αλλά είναι δυνατόν να στηρίζεται και από τους νόμιμους παρόχους και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Το πεδίο της επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ο κύριος στόχος των δράσεων θα πρέπει να είναι να μάθει και να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους η πλειοψηφία των παικτών που συμμετέχουν στα παράνομα δίκτυα και τελικώς να πεισθεί για να μετακινηθεί στα νόμιμα».
Τα παραπάνω μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σταθερότητα με τη συμμετοχή φορέων όπως η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας). Για να είναι καλά σχεδιασμένη η δομή, θα πρέπει να έχει ευελιξία, επαρκή χρηματοδότηση και να είναι δυναμική, χωρίς να κωλυσιεργεί σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Πέραν όμως το άνωθεν, χρειάζονται πιο σταθερές σχέσεις μεταξύ των νόμιμων φορέων, αλλά και ένα ολιγομελές κεντρικό όργανο, ευέλικτο, ώστε να προβαίνει στον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό.
Η έρευνα για λογαριασμό της ΕΕΕΠ
Η ανάγκη όσων αναφέρθηκαν βασίζεται σε απτά στοιχεία, όπως η έρευνα της Kapa Research, η οποία έλαβε χώρα για λογαριασμό της ΕΕΕΠ. Τα στοιχεία «τρομάζουν» και αφορούν τη συμμετοχή των νέων σε παράνομο τζόγο ήδη από τα 17 τους έτη, καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νόμιμο πάροχο αν δεν έχουν ολοκληρώσει το 21ο έτος τους.
Παράλληλα, μόνο το 2023 δαπανήθηκαν 1,7 δις ευρώ σε παράνομο περιβάλλον, με την πλειοψηφία αυτού (περίπου το 1 δις) να διαχέεται στο διαδίκτυο.
Σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες έχουν συμμετάσχει σε παράνομες δράσεις, αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια, το τελευταίο έτος, ενώ οι παίκτες που δραστηριοποιήθηκαν στο παράνομο δίκτυο επανέφεραν σε αυτό σχεδόν τα μισά τους (47,55%) κέρδη, φτάνοντας περίπου τα 2 χιλιάδες ευρώ ανά παίκτη κατά μέσο όρο.
Καλύτερες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα